Loading

Urbán Zoltán, az Exim vezérigazgatója és Csiang Csien-csing, a Sino-CEE alap elnöke kedden aláírta a Magyarország Sino-CEE Fund elnevezésű tőkebefektetési alaphoz csatlakozásáról szóló megállapodást – tájékoztatta az Exim az MTI-t.

Ez ismét olyan, látszólag pusztán gazdasági témájú hír, ami túlmutat önmagán. Ha figyeljük Kína utóbbi években folytatott stratégiáját például Latin-Amerikában vagy Afrikában, akkor azt látjuk, hogy befolyást vásárolnak befektetésekért.

 

A külföldön befektetett kínai tőke földrajzi megoszlása

kina-fdi2_fit_640x10000

(Forrás: CEIC China Premium Database)

 

Mint látható, az európai piacra való betörés nem mondható sikeresnek. Azonban Kína meglátta az EU gyenge pontját: a roskadozó államszövetség feszítő belső problémákkal küzd. Elővette tehát a régi jó elvet: Divide et impera! Megtalálták a kiskaput, ami, ha kinyílik, az EU piacára vezetheti őket: Magyarországot.

A probléma rávilágít egy nagyon súlyos válsághelyzetre. Az EU lényege, az alapítók szándéka szerint a belső piac védelme lenne. Eddig sem volt képes ellátni ezt a funkcióját, hiszen rengeteg távol-keleti gyártmányú termék veszi körül az embert, bárhova néz, igazából akkor ütközik nehézségekbe, ha Európában előállított árut szeretne vásárolni. Így az EU nem védi meg az európai gazdasági szereplők érdekeit, ahogy az európai fogyasztók jogait sem (A magyar fogyasztók által külföldről rendelt csomagok 30%-a Kínából érkezik, levélküldeményként. Ki ellenőrzi ezeket? Hova fordulhat a fogyasztó, ha kár érte?). Európának kompetens nagyhatalom módjára versenytársként kellene kezelnie Kínát. Az ország afrikai befolyása is egyre nő az európai országok rovására. Ez, a nyilvánvaló gazdasági hátrányon túl azért is gond, mert ha Kína bármit nem jól csinál a térségben, annak lakossága nem az Indiai-óceán felé fog megindulni…

Mindeközben Kína igyekszik növelni gazdaság befolyását a régióban, ebben pedig, sajnos, a magyar kormányban lelt partnerre. Az a mennyiségű áru, amit Kína magyar exportként be fog engedni a piacára, nem lényeges sem a kínai, sem a magyar gazdaság szempontjából. Azonban a haszon, azaz hogy rajtunk keresztül egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban juthatnak be az európai piacokra felbecsülhetetlen számukra.

 A kínai működőtőke-állomány néhány KKE-országban

2003–2014, millió dollár

kina-fdi1

(Forrás: CEIC China Premium Database)

Ennek érdekében létre is hoztak egy közös vállalatot a Chinese-European Supply Chain Zrt néven, melynek tulajdonosai a kínai Ningbo Talents IT Co. Ltd., a Magyar Posta Zrt. és a sanghaji székhelyű ZTO Express. Tehát a környezetszennyezés, emberek kizsákmányolása és gyermekmunka árán készült áru még hatékonyabban, gyorsabban juthat el a magyar fogyasztóhoz, aki panasz esetén mehet a sóhivatalba…micsoda fejlődés…

Az, hogy az EU nem teljesíti a saját piac védelmének reálpolitikai, gazdasági és morális szempontok alapján fennálló kötelességét, nem menti a magyar kormányt, hogy ő se tegye. Az EU a határait sem védi, a magyar kormány mégis megteszi azt. Ebben az ügyben azonban egy sínfelújításért és pár vagon eladott szabolcsi almáért váltunk azokká, akik kinyitják a kiskaput a gyarmatosításra törekvő nagyhatalom előtt. Maga a szituáció az EU elmúlt évtizedeiben folytatott hibás gazdaságpolitikájának a következménye, emiatt szorult a kontinens védekező pozícióba.

Mi, az Identitás Generáció tagjai úgy gondoljuk, az európai identitás védelme nem létezhet az európai gazdasági szereplők védelme nélkül. A globalista, de egyébként a világ legzártabb diktatúráját, Észak-Koreát támogató kínai rezsim terjeszkedésével szemben minden európai kormánynak fel kell vennie a harcot, és ebben élen kellene hogy járjon a mi kormányunk. A jelenlegi kínai, illetve más Európán kívüli piaci részesedéseket is csökkenteni kell annak érdekében, hogy elháruljon ez az akadály az európai vállalkozások fejlődésének útjából. Ezt meg lehet tenni vámszabályokkal, egyéb behozatali szabályok szigorításával, és még nagyon sokféle módon. Egyet nem lehet: feltartott kézzel háborút nyerni. Európa, és benne Magyarország pedig most ezt próbálja.