Loading

Újra útnak indultunk. Tavaly ott voltunk és sokunknak egyértelmű volt, hogy idén is kimaradhatatlan esemény az osztrák Identitás Generáció kahlenbergi felvonulása, Bécs 1683-as felszabadulásának emlékére.

Lelki szemeim előtt ott van a lengyel huszárok hősies rohama, a keresztény csapatok helytállása a túlerővel szemben. Hajlamosak vagyunk a letűnt korok emberét barbár, félelmet nem ismerő robotnak képzelni, akik meg se rezzentek egy ilyen esemény apropóján. Pedig ők is féltek, ők is rettegtek. De túlléptek a félelmen, legyőzték azt és felálltak a félelmetes ellenséggel szemben. Előttünk kell legyen a példájuk a mindennapokban, amikor mi is szembesülünk identitásunk földbe tiprásával, megalázásával.

Sokszor letudjuk ezeket a történelmi eseményeket egy elismerő gondolattal, sokan eddig se jutnak el. Mi ezen túllépve indultunk el, hogy kiemelkedve a tömegből megemlékezzünk. Ez emel ki a tömegből, ettől vagyunk mások, mert nekünk ez is fontos.

Vagyis megemlékeznénk… A cél előtt néhány kilóméterrel a hegymenetben elfüstöl az autónk. Pont olyan helyen robbantunk le ahol pont ráláttunk a célra, a gyönyörű kahlenbergi magaslatra, templommal a  tetején.

Már-már azt terveztük hogy csapot papot otthagyva gyalog átcsapunk a susnyáson  és valahogy hegyet mászva, átvágva mindenen próbálunk a helyszínre jutni. Minden bizonnyal komikus lett volna, ha bozótharcosként, koszosan, rózsatövises sebekkel telve toppantunk volna be a megemlékezésre.  Nagy nehezen kiderítettük, hogy a hűtővíz folyt el, amit a nálunk lévő Szentkirályi ásványvízzel tudtunk csak pótolni.

Osztrák barátaink már testvérként fogadnak, a magyar Identitás Generációból Bódi Ábel mond beszédet.  A hideg futkos a hátamon, lekövülök amikor németül szavalja el az egri eskü szövegét. Jó itt lenni, megérte elutazni már ezért is.

Este még baráti vegyülés helyiekkel egy hangulatos, tipikusan osztrák ivóban, de sajnos sokáig nem tudunk maradni a hazaút miatt. A Szentkirályi vízzel hűtött csodás autónkkal, egy hosszú, fárasztó, de jó hangulatú hazaút után hajnalban hazaérkezünk. Élményekkel vagyunk megtelve, jó érzés volt kiszakadni a szürke mindennapokból. Jövőre újra jövünk!