Loading

Az osztrák Identitás Generáció tagjait „bűnszervezet alapításával” vádolják. A védelem kihangsúlyozta, hogy az eljárás csak az identitárius mozgalom tönkretételére és anyagi ellehetetlenítésére törekszik.

A szerda (július 4-én) reggel kezdődött tárgyalássorozat keretében17 identitárius aktivistát és szimpatizánst citáltak bíróság elé. A vádbeszédben az állami ügyész a 278-as paragrafus alapján „bűnszervezet alpításával”, valamint lázadással, magántulajdonban való károkozással és zsarolással vádolja a szervezetet.

Gyűlöletbeszéd és uszítás

Az ügyész véleménye szerint az osztrák Identitás Generáció (a későbbiekben IBÖ – Identitäre Bewegung Österreich) bizonyos csoportok ellen uszított a politikai aktivizmusával, mint például muszlimok és más bevándorlók. Célzott továbbrá arra is, hogy a mozgalom jól szervezett, vezetése hierarchikus felépítésű (nemzeti, tartományi, kerületi).

Az aktivizmus mellett továbbá felhozták azt is, hogy a szervezet kereskedik is a matricákkal, egyéb termékekkel. A vád szerint 2015 óta kifejezetten radikalizálódott a szervezet.

„Túl régóta hunyunk szemet fölöttük”

A tárgyaláson leginkább a grazi zöld párt irodájának tetejére kitett „Az iszlamizáció öl” feliratú molinó, a bécsi török nagykövetségre tett molinó, valamint a klagenfurti egyetem előadójában megzavart előadás lesz fókuszban.

Egy másik ügyet is felhoztak, amikor a mozgalom aktivistái két, törökök által üzemeltetett étteremre is helyeztek matricákat Stíriában.

„Túl régóta hunyunk szemet efölött a gyűlöletbeszéd fölött” – állapította meg vádbeszédjében az ügyész.

„A gyűlöletbeszédre vonatkozó vád teljesen alaptalan”

A vád után, az IBÖ ügyvédje minden vádat elutasított, a szólásszabadságra hivatkozva. Az „iszlamizáció öl” egy szükséges megfogalmazás volt bizonyos folyamatok megvilágításához. Felhozta tövább, hogy egyszer maga a pápa fogalmazott egyszer úgy, hogy a „gazdaság öl”, holott ez nem így értendő. Ahogy a pápa sem magát a „gazdaságot” kifogásolta, úgy az aktivisták sem állították, hogy minden muszlim gyilkos lenne.

A török nagykövetségre kihelyezett molinó, mely szerint „Erdogan vidd haza a törökjeid!” nem minden török embert bélyegzett meg, hanem Erdogan külpolitikáját kifogásolta. A vád felhozta, hogy maga az osztrák kancellár, Sebastian Kurz már mondott hasonlókat Efgani Dönmezzel kapcsolatban.

Továbbá a burka, melyekbe öltözve megzavarták a klagenfurti egyetem előadását, a politikai iszlámot kritizálta.

Az IBÖ elhallgattatása

Az állítás, miszerint magántulajdonban okoztak kárt, szintén nem állta meg a helyét. A vád felhozta, hogy több aktivistánál találtak festéket és festékszórót, amelyre a védelem válasza az volt, hogy „ideje lenne az ügyészségnek ugróiskolát játszó lányokat is eljárás alá helyezni ez
A védelem egyértelműen kihangsúlyozta, hogy az eljárás nem több, mint koncepciós per az identitárius mozgalom elhallgattatására és anyagi tönkretételére.

Martin Sellner kihallgatása

Az elsőrendű vádlottat, Martin Sellnert (mint a mozgalom alapítója és társvezetője) a tárgyaláson is kikérdezték. Sellner részletekbe menve ecsetelte, hogy a mozgalom mindig erőszakmentesen működött. Az IBÖ legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy nyílt és félelemmentes diskurzusok nyíljanak meg, valamint az egészséges hazaszeretet propagálása. Martin példaként felhozta a Greenpeace-t, mint hasonló működésű szervezetet.

A vád szintén felhozta Sellner politikai múltját, amikor Gottfried Küssellel állt kapcsolatban, amire a mozgalom társvezetője elmondta, hogy valóban volt fiatalabb korában kötödése Küssel szervezetéhez, de mára semmilyen kapcsolatot nem ápol velük.

Sellner elmondta továbbá, hogy a mozgalom kb. 300 aktivistát számlál országszerte, valamint több szimpatizánst és anyagi támogatót.

A tárgyalássorozat következő napjai: július: 6., 9-12., 16-20., 23-27., 30-31. Minden tárgyalás reggel 9-től délután 3-ig tart Graz városában.