Loading

Ausztriában új törvény lépett életbe, mely megtiltja az arc eltakarására alkalmas burkát és nikábot. A két muszlim női viselet mostantól nem lesz engedélyezve nyilvános helyeken, emellett a bohóc álarc és az egészségügyi maszk hordása is komoly szankciókat von maga után.

Az osztrák kormány arra hivatkozik, hogy ezek a viseletek gátolják a nyílt kommunikáció áramlását, valamint veszélyeztetik az osztrák értékeket. Ügyes eufemizmussal leplezik tehát szándékukat: Ausztria nem kér az iszlám terrorizmus burjánzásából. A franciák és a belgák már korábban eszméltek, tiltólistára tették a burkába bújást, és ezt követően egyre több államtól várható, hogy a jövőben követni fogja ezt a példát. Teljesen érthető védelmi mechanizmus, elvégre potenciális bankrablónak is képzelhetünk egy felismerhetetlenségbe burkolódzó muszlim asszonyt, a fantáziálgatásunkat pedig az sem segíti, hogy a burka kiválóan alkalmas a terror kellékek elrejtésére. A gondolkodás már társadalmi jelenség Európa nagy részén, és közel sem alaptalan: senki sem szeretne az Iszlám Állam és a terrorizmus martalékává válni, így értető a megbélyegzés egy erőszakos kultúra betoppanását követően.

A kérdés, hogy ezzel nagyobbá válik a szakadék az európaiak és a felvilágosodásra váró iszlám kultúra között? Valószínűleg nem ilyen volumenű döntések fognak erre választ adni, de annyi biztos, hogy ezek a ruhadarabok az álcázás és a félelemkeltés hatékony eszközei, ezért is van ráció az alaptörvény módosításában.

A BBC becslése szerint csupán 150 nőt érint Ausztriában ez a módosítás, ezért hatalmas visszhang nem várható ellenoldalról, de a törvény jelzésértéke igazán fontos: Ausztria is azt kommunikálja, hogy nincs kedvük a tolerancia jegyében béketáncot járni a fundamentalista muszlimáradat körül, inkább a határvédelem és a bevándorlás korlátozása felé kacsintgatnak.