Loading

„A család alapvető, természetes, élő sejtje a nemzetnek, melyre minden más közösség és maga a nemzet épül”
Ezzel a gondolattal szeretném kezdeni a beszámolómat a Családok Budapesti Világtalálkozóján tett látogatásunkkal kapcsolatban.

A helyszín

A helyszín

Rögtön le szeretném szögezni, hogy magáról az eseményről egy hazai vezető ellenzéki média cikkéből értesültem, amely úgy állította be az egészet mintha ha valami égbekiáltó bűn lenne a családról, a népességfogyásról, vagy éppen életvédelemről beszélni.
Az a tény, hogy a rendezvény a magyar kormány által támogatott, teljesen kiverte a biztosítékot a cikk szerzőjénél, ezen egyszerűen nem tudta túltenni magát, valószínűleg azóta is elő-elő bukkan a rémálmaiban ez a rettenetes dolog.
Visszatérve a címben szereplő eseményre és az ott felvetett problémák, tények komolyságára, nagy kíváncsisággal vetettem bele magam a csütörtöki nyitó eseménybe ami a 2. Budapesti Demográfiai Fórum nevet viselte. Ezen a napon volt a legerősebb a médiajelenléte ugyanis a rendezvényt maga Orbán Viktor nyitotta meg.
Épp a bejárathoz közelítettem, hogy ne késéssel kezdjek, azonban muszáj volt megállnom néhány másodpercre ugyanis 5-6 hölgy állt a közeli fa árnyékában, előttük néhány tábla az alábbi feliratokkal:
„Ingyen óvszert” illetve „Lopakodó szigor”

"ellenállás"

“ellenállás”

Isten áldását átadtam nekik, amit valamiért nem fogadtak el, és számomra értelmezhetetlen grimaszokkal reagáltak. Ennél a pontnál úgy éreztem, hogy megállt közöttünk a kommunikáció, sietve tovább is álltam.
A helyszín a Kongresszusi Központ volt, ahol egy rövid regisztráció után mehettünk az eladóterembe.
A Csillagszemű Táncegyüttes fellépése után, a miniszterelnök lépett a pódiumhoz óriási figyelmet vonva magára mind a közönség, mind a média részéről.
A beszéde tartalmára nem tudok rosszat mondani, csupa olyan dolgot említett, amivel teljes mértékben tudtam azonosulni, ezekre nem szeretnék pontról pontra kitérni , hiszen ezt már a vezető médiumok korábban megtették.

csalad3

Készülődés

Nagycsaládosként őszintén bízom benne, hogy nem csupán a kampány miatti nyomás miatt kerültek elő ezek a témák és a jövőben meg is lesznek valósítva.

csalad2

A legfiatalabb identitárius

Két előadás között lehetőség nyílt civil szervezetek megismerésére is, ennek különösen örültem, hiszen egy részüket eddig nem ismertem, és lehetőség nyílt a személyes kapcsolatépítésre is.
A következő civil szervezetek mutatkoztak be:

• Nagycsaládosok Országos Egyesülete
• Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
• Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét
• Anya, apa, gyerekek – európai polgári kezdeményezés
• Citizengo
• Férfiak klubja
• Szülők Háza
• Emberi Méltóság Központ

csaald6

Bemutatkoznak a civilek

A további előadók meglehetősen széles skálán mozogtak, egészen a magyar politikai vezetőktől, szakembereken és aktivistákon át egyaránt hallhatott a közönség.
Számomra a leginkább megdöbbentő adatokat a KSH vezetője Spéder Zsolt adta közre rövid, de a tényeket közlő prezentációjában.
A pénteki konferencián sajnos nem tudtunk részt venni, viszont a szombati 2. Európai Életvédő Fórumra már többed magammal érkeztem.
A kerekasztal beszélgetések és az előadások itt is rendkívül színvonalasak voltak, szinkrontolmács segítségével szinte mindenki be tudott ezekbe kapcsolódni.
Nagy létszám, és jó hangulat jellemezte ezt a napot, annak ellenére, hogy az életvédelem Európában nagyon rossz helyzetben van és az országok többsége inkább a halált, mint az életet támogatja.

oneofus

Nagy volt a sajtó figyelme

Megdöbbentő volt hallani Ludovine de La Rochère francia aktivistától és édesanyától a Franciaországban tomboló állapotkról, hogy milyen erős gyűlölettel támadják és akadályozzák az ottani életvédők munkáját, akár pénzbírsággal, vagy éppen az elhallgatás és a cenzúra módszerével. Furcsa ezt a „szabadság országából” hallani. Ezen a napon is több politikus illetve aktivista szólalt fel, de a közönség részéről egyértelműen a szlovák Renata Ocilkova előadása volt a leginkább szívbemarkoló. Ocilkova asszony személyes történetét osztotta meg velünk, hogy egy súlyos betegség miként veszélyeztette életét és az esetleges gyermekvállalást. Az orvosok közölték, hogy a betegség és azt kísérő sugárkezelés miatt steril marad, próbálja meg ezt a tényt elfogadni. Mindezek ellenére kitartott elhatározása mellett és kezelések után nem sokkal már terhes lett, azóta három gyermek boldog édesanyja, kezelőorvosai szinte csodaként tekintettek az esetére.
A délutáni program végeztével, visszamentünk a Kongresszusi Központba ahol még egy klasszikus stílusú hangverseny volt hátra „Az élet szimfóniája” címmel, majd a a nap zárásaként a One of Us díjátadó ceremóniája, ahol az idei díjazott Dr. John Bruchalski volt.

Dr. John Bruchalski életvédő orvos

Dr. John Bruchalski életvédő orvos

Dr. Bruchalski korábban abortuszpárti orvos volt,  olyannyira, hogy boldoggá tegye  pácienseit, nőgyógyászként tanulmányozta a legprofibb sterilizációs eljárásokat, az abortusz legmodernebb módszereit.Idővel azt kezdte észrevenni hogy mindezzel egyáltalán nem okoz örömet: sok volt a fertőzés, a kockázatos műtét, a pusztítás. Miközben kereste a válaszokat az élettel és halállal kapcsolatban, édesanyja egy boszniai zarándoklatra vitte magával.  Itt  megismert egy csapat katolikust,  az (isteni) üzenet egyszerűsége és tisztasága miatt tért meg, amit az ottani hívők által tapasztalt. Miután visszatért az Egyesült Államokba, kialakítottak a feleségével egy katolikus szemléletű nőgyógyászatot. Fontosnak tartották, hogy az atmoszférája  nyugtató hatással legyen a leendő anyákra, illetve  a párkapcsolatotokat is próbálják erősíteni, így  elég széleskörűen kezelik az eseteket.
Krízishelyzetekben is segítséget nyújtanak, ha ezzel megmenthetik a (leendő) gyerek életét. Ennek kapcsán rájöttek, hogy ha “for-profit” vállalkozást akarnak működtetni, akkor kiszorulnak ebből a szegények. Ezért megoldották, hogy egy másik szervezettel közösen ingyenesen is segítséget nyújthassanak a rászorulóknak.

Dr. Bruchalski és feleségének illetve dolgozóiknak a munkája felbecsülhetetlen.

 

Összességében elmondható, hogy a szervezőknek hála színvonalas, építő rendezvényen vehetett részt a hazai és a nemzetközi közönség. Valódi pozitív üzenetű, a sok résztvevő ellenére mégis családias hangulatú rendezvény volt. Büszkeséggel tölt el minket hogy ennek idén hazánk adott otthont, így Budapest egy hétvégére valóban a családok fővárosává vált. A világtalálkozónak vége, de annak üzenetét, az élet tiszteletét és a családok társadalmi szerepének és az egyén életében betöltött helyének fontosságát őrizzük meg a szívünkben és tartsuk az eszünkben mint fő szempontokat mindennapi életünk során! Merítsünk erőt a találkozón elhangzott előadásokból, a személyes találkozásokból, beszélgetésekből.

Adjuk tovább ezt a derűs, nyugodt erőt saját családunknak, környezetünknek, az egész nemzetnek, mert erre ma is, mint minden korban óriási szükség van!