Loading

Ma egy cikket akartam írni. Arról akartam írni, hogy tegnap Calais-nál migránsok támadtak egy kecskeméti középiskola diákjaira, akik Londonba utaztak tanulmányi versenyre. Arról akartam írni, amit mindannyian éreztünk a híradásokat nézve, a diákokat kísérő tanár beszámolóját hallgatva. A félelemről akartam írni, arról a bénító halálfélelemről, amit ezeknek a magyar gyerekeknek át kellett élni. Amit európaiak egész generációjára hoztak Európa árulói, mezei migrisimogatótól brüsszeli döntéshozóig, álproblémázó politikustól nácizó újságíróig.

Nem írtam meg azt a cikket. Érvénytelenné tette az élet.

Ugyanezen a napon Manchesterben tizenéves kislányok az év bulijára készültek. Mit sem tudtak a magyar busz megtámadásáról, hiszen nem volt a híradásokban. De ha benne is lett volna, akkor sem nézték volna. Egy normális 12 éves kislány nem a hírcsatornákat nézi Ariana koncertje előtt, hanem azt tervezgeti, melyik nadrághoz melyik felsőjét fogja felvenni, és izgul, eljön-e a legjobb barátnője, reménykedik, hogy talán megengedik a szülei, hogy koncert után esetleg még beüljenek a kedvenc helyükre együtt, mielőtt hazaviszik őket. Meg sem fordult a fejükben, hogy sokuknak nem lesz már olyan, hogy „koncert után”. A többiek pedig azt az időt a kórházban, vagy sírva, szüleikbe kapaszkodva a fogják tölteni az aréna előtt.

Tehát a legutóbbi terrortámadásról kéne írnom.

3e860e0a30bc861fb17b20eebc89968c

A támadás után

Erről viszont nem tudok. Nem találom a szavakat arra, hogy az integráció nagyobb dicsőségére egy politikai rendszer hagyja azt, hogy idegenek gyilkolják a saját gyerekeit a saját hazájában. Történik mindez a világ legfejlettebb gazdasági és legerősebb katonai védelmi szövetségének tagállamaiban. Lehet ezt magyarázni valahogy? Létezik olyan elemzés, ami értelmes konklúzióra juthatna ebben az eleve nonszensz helyzetben?

Szóval nem írok cikket. Ezt a bejegyzést írtam, és megölelem inkább a saját lányomat. Megígérem neki, hogy mire ő lesz tizenéves, visszafoglaljuk Európát.

Mert visszafoglaljuk, igaz??